1.KROK
DO MÍSY NASYPEME 300g ŽITNÉ MOUKY, PŘILIJEME 150g KVÁSKU (KVÁSEK, KTERÝ ZBYDE VE SKLENICI, OPĚT PŘIKRMÍME ANEBO ULOŽÍME DO LEDNIČKY) A 400g VODY... VŠE PROMÍCHÁME, PŘIKRYJEME UTĚRKOU A NA TEPLÉM MÍSTĚ NECHÁME ZHRUBA 12hod. (ZÁLEŽÍ, NA JAK TEPLÉM MÍSTĚ JE... POKUD DÁM KYNOUT VEN NA SLUNÍČKO, MÁM UŽ VYZRÁLEJŠÍ KVÁSEK, TRVÁ KYNUTÍ TŘEBA 6HOD.)
mouka
mouka s kváskem
mouka, kvásek a voda...smíchané v těsto
2.KROK
VYKYNUTÉ TĚSTO BY MĚLO VYPADAT TAKTO:
PŘIDÁME 2 ČAJOVÉ LŽIČKY DRCENÉHO KMÍNU, SŮL (JÁ DÁVÁM 3 LŽIČKY, ALE PO VYZKOUŠENÍ SI KAŽDÝ UPRAVÍ TAK, JAK MU BUDE VYHOVOVAT:) ) A DÁL JE MOŽNÉ PŘIDAT LNĚNÁ A SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA (PODLE CHUTI) (JSOU V CHLEBU VYNIKAJÍCÍ)
VŠE SMÍCHÁME A NAKONEC PŘISYPEME 250g ŽITNÉ MOUKY (TENTOKRÁT UŽ BEZ VODY).
VZNIKNE NÁM ,,MAZLAVÉ" TUŽŠÍ TĚSTO, KTERÉ VYPADÁ TAKTO:
VYMAŽEME A VYSYPEME FORMU:
A TĚSTO DO NÍ ROZPROSTŘEME:
MŮŽEME TROCHU POSYPAT MOUKOU A NECHÁME ZASE POD UTĚRKOU KYNOUT ZHRUBA 4-5HOD.
KDYŽ MÁME CHLEBA VYKYNUTÝ, ROZPÁLÍME TROUBU NA 270 STUPŇŮ. DO ROZPÁLENÉ TROUBY VLOŽÍME CHLEBA A PEČEME 5 MIN. POTÉ ZTLUMÍME NA 200 STUPŇŮ A PEČEME JEŠTĚ 40 MIN.
DOBROU CHUŤ:)