CHLEBOVÝ ŽITNÝ KVÁSEK
Na internetu určitě naleznete i plno jiných postupů. Já zde uvádím ten, který mám vyzkoušený a podle kterého jsem kvásek úspěšně vytvořila. Chleba peču celožitný, takže i kvásek mám žitný... Už jsem se ale setkala s lidmi, kteří ze žitného kvásku pečou pšenično-žitný chléb, takže i tak je to určitě možné.
Budete potřebovat:
- Čistou zavařovací sklenici (obyčejnou třeba od okurek, o objemu 0,5l)
- Polévkovou lžíci
- Žitnou mouku (já používám žitnou celozrnnou BIOharmonie, ale určitě budete úspěšní s jakoukoli žitnou)
- Vodu
- Potravinářskou fólii
Do sklenice dejte 3 lžíce mouky a trochu vody (musí vzniknout těstíčko, které není ani řídké ani husté). Pokud jste dali vody moc, přidejte ještě mouku (na množství až tak nezáleží - může se lišit použitou moukou, spíš na konzistenci). Sklenici zakryjte fólií a nechte na teplém místě 24hod.
Poté přisypte opět mouku a přilijte vodu. Konzistence musí být stále stejná.
Postup opakujte do doby, než se v kvásku vytvoří bublinky.
Kvásek s bublinkami už je připravený na pečení:)
Takhle vypadá můj kvásek těsně po přikrmení...
...a tady už je pár hodin po přikrmení (vyběhne nahoru a je plný bublinek)