CHLEBOVÝ ŽITNÝ KVÁSEK

Na internetu určitě naleznete i plno jiných postupů. Já zde uvádím ten, který mám vyzkoušený a podle kterého jsem kvásek úspěšně vytvořila. Chleba peču celožitný, takže i kvásek mám žitný... Už jsem se ale setkala s lidmi, kteří ze žitného kvásku pečou pšenično-žitný chléb, takže i tak je to určitě možné.

Budete potřebovat:

  • Čistou zavařovací sklenici (obyčejnou třeba od okurek, o objemu 0,5l)
  • Polévkovou lžíci
  • Žitnou mouku (já používám žitnou celozrnnou BIOharmonie, ale určitě budete úspěšní s jakoukoli žitnou)
  • Vodu
  • Potravinářskou fólii

Do sklenice dejte 3 lžíce mouky a trochu vody (musí vzniknout těstíčko, které není ani řídké ani husté). Pokud jste dali vody moc, přidejte ještě mouku (na množství až tak nezáleží - může se lišit použitou moukou, spíš na konzistenci). Sklenici zakryjte fólií a nechte na teplém místě 24hod.

Poté přisypte opět mouku a přilijte vodu. Konzistence musí být stále stejná.

Postup opakujte do doby, než se v kvásku vytvoří bublinky.

Kvásek s bublinkami už je připravený na pečení:)

Takhle vypadá můj kvásek těsně po přikrmení...

...a tady už je pár hodin po přikrmení (vyběhne nahoru a je plný bublinek)